שבועות אלה, בהם קוראים בתורה על בניית המשכן, הם ימי סגולה לביאת הגאולה ובניין בית-המקדש השלישי. לפיכך ראוי שבהם יתעורר כל יהודי ביתר געגועים והשתוקקות לחזות בעבודת הכוהנים בבית-המקדש השלישי, בגאולה השלמה.
לאחר שמסיימים את העבודה, "כאשר עבר את פנואל" – זוכים ל"ויזרח לו השמש", זריחת שמשה של הגאולה השלמה.
יא כסלו התש"פ (09.12.2019)
את המקום בו התעמת יעקב אבינו עם מלאך, כינה "פניאל", משום "כי ראיתי אלוקים פנים אל פנים ותינצל נפשי". מיד לאחר מכן, בפסוק הסמוך, משנה מעט התורה את שם המקום: "ויזרח לו השמש כאשר עבר את פנואל" – בו' ולא בי'. מדוע?
על-פי תורת החסידות מובן כי 'פניאל' ו'פנואל' הם צורות קיצור של 'פנימיות אלוקים'. כלומר: רובד פנימי וגבוה של דרגות אלוקיות. להשראה של דרגה כזו זוכה יהודי שעובד את אלוקים עם פנימיותו שלו; כאשר אינו מסתפק בלצאת ידי חובה על-ידי ביצוע טכני של המצוות, אלא מקדיש לקדוש-ברוך-הוא גם את תמצית לבו ומגלה רגשות כנים של אהבת-השם ויראת-השם.
גילוי רגשות האהבה והיראה נעשה בשני שלבים. בשלב הראשון מביאות האהבה והיראה להתבטלות מוחלטת אל הבורא. התבטלות זו מסומלת באות י' – האות הקטנה שתופסת הכי פחות מקום – ולכן בפעם הראשונה מופיע שם המקום עם י': פניאל. השלב השני הוא לתת ביטוי להתבטלות בכל ששת ממדי הלב – שש המידות: חסד, גבורה, תפארת, נצח, הוד, יסוד – המכלול השלם של הרגש האנושי. שש הוא הערך המספרי של האות ו' – ולכן בפעם השנייה מופיע שם המקום עם ו': פנואל.
האות ו' רומזת גם לכך שעבודת האדם בעולם נפרשת על-פני ששה אלפי שנים (באלף האחרון מספיק גם חלקו). לאחר שמסיימים את העבודה, "כאשר עבר את פנואל" – זוכים ל"ויזרח לו השמש", זריחת שמשה של הגאולה השלמה.
(התוועדויות תשמ"ה כרך ב עמוד 784)
אתר הבית של חב"ד בישראל | נוסד על ידי חברי הנהלת אגודת חסידי חב"ד באה"ק | טלפון: 072-2492667 | דואר אלקטרוני: admin@chabad.co.il