שבועות אלה, בהם קוראים בתורה על בניית המשכן, הם ימי סגולה לביאת הגאולה ובניין בית-המקדש השלישי. לפיכך ראוי שבהם יתעורר כל יהודי ביתר געגועים והשתוקקות לחזות בעבודת הכוהנים בבית-המקדש השלישי, בגאולה השלמה.
מה הסיבה לגמגום? מה גרם לגדול הנביאים שהיה איש אלוקים, להתקשות בדיבורו, להיות מוגבל באמצעי התקשורת הכל-כך בסיסי ואנושי?
ב ניסן התשע"ט (07.04.2019)
"קח אוויר צדיק, תנשום. לאט לאט" המבוגר האחראי התורן הזדרז להרגיע את הילד הנבוך שהתאמץ, אדום פנים ולחוץ, להגות את שמו. משתדל להישמע נורמלי ככל הניתן.
כחמישה אחוזים מילדי העולם סובלים מהפרעות דיבור המסווגות כגמגום. אצל מרביתם יחלוף העניין מאליו לאחר גיל 6-7 ואצל חלקם ימשיך, ואז ירדו אחוזי הגמגום בהדרגה עד לכ-1% מאוכלוסיית העולם הבוגרת.
אין תרופה לגמגום, אין מזור או שיטת טיפול שיכולה להצהיר על אחוזי הצלחה מוכחים. יש רק עזרים, תורות דיבור שמקלות באופן ניכר ומלמדות את המגמגם להשתמש נכון באברי הדיבור וההגייה שלו. רוב המתעסקים בתחום סבורים כיום כי גמגום הוא תוצאה של מספר גורמים שחוברים להם יחדיו.
דווקא ממקום פחות צפוי, צפה תובנה ששופכת אור על שורש הבעיה, מציגה צד שונה מהמוכר ומסמנת את הפתרון. מדובר בניתוח של תורת הקבלה והחסידות לקושי הדיבור של משה רבינו, המנהיג היהודי הגדול שמעיד על עצמו: 'כִּי כְבַד-פֶּה וּכְבַד לָשׁוֹן אָנֹכִי'.
מה הסיבה לגמגום? מה גרם לגדול הנביאים שהיה איש אלוקים, להתקשות בדיבורו, להיות מוגבל באמצעי התקשורת הכל-כך בסיסי ואנושי?
"שרשו מתוהו ששם היו האורות גדולים ולא היו יכולים להתלבש בכלים. וזהו ענין כבד פה, שלא היה יכול להשפיע אור שכלו לתוך כלי הפה", כך מגדיר אדמו"ר הזקן, רבי שניאור זלמן מלאדי. ומסביר הרבי מליובאוויטש מלך המשיח כי בדיוק כמו שחוויה מסעירה תתקשה לעבור במילים, כמו שרעיון עמוק מדי יעבור לדיבור רק במאמץ, כמו שזרם מים חזק לא יוכל לעבור דרך נקב קטן – כך משה רבינו, שראשו בשמים, מתקשה להעביר את התכנים הנשגבים במערכת דיבור אנושית.
עולם ה'תוהו' מסמל 'אורות גבוהים' ועוצמות אדירות. עולם ה'תיקון' מביע 'כלים מוגבלים' וסדר מתוכנן. ומשה רבינו שמגיע מ'שם' לא יכול להסביר 'כאן' מה הוא רוצה לומר (עד מתן תורה ששם התרפא).
כנראה שמשהו מאין זה מתרחש אצל כל המגמגמים. מחקרים נוירולוגים [J. Feldman. 2004] מראים כי בעוד אצל אנשים רגילים פעילים בעת דיבור רק 20% מהמוח, הרי שאצל מגמגמים, מלבד החלק האחראי על תרגום המחשבות למילים, פעילים גם חלקים באונה השמאלית, האחראים על רגשות, אזורי ההקשבה, ואזורים נוספים. כביכול המוח כולו שותף לפעולת הדיבור ומנסה להביע בתוך מילה בודדת עושר עצום של כוונות, תחושות ועומק. עושר שכמובן אינו יכול לעבור בדיבור פשוט.
הגאולה האמתית והשלמה היא התרופה לזה, מסביר הרבי. כי גאולה עניינה הוא הכלת האורות הגבוהים ביותר, העוצמות האדירות ביותר, בתוך כלי העולם הפשוטים, בתוך גופים מוגבלים. נוכל להחיל פעולה זו כבר עכשיו – ע"י הטמעת תפיסה והתנהגות של גאולה כבר כעת בחיינו.
אתר הבית של חב"ד בישראל | נוסד על ידי חברי הנהלת אגודת חסידי חב"ד באה"ק | טלפון: 072-2492667 | דואר אלקטרוני: admin@chabad.co.il