כל ההיסטוריה המוכרת היא בעצם דרך החזרה הארוכה של בני האדם אל עץ החיים הנצחיים. ברור שבשלבים הראשונים של טראומה יש הרבה מה לומר עליה, ועיקר המבט מופנה אל העבר וההווה הקשים.
אחת המוסכמות היסודיות של הפסיכולוגיה הפרוידיאנית היא, שעל טראומות צריך לדבר. טראומה היא תרחיש שאיים על שלומו של האדם או על שלום הסובבים אותו. ההפרעה הפוסט טראומטית מתבטאת תחילה בפחד עז, בתחושת חוסר אונים או חלחלה ואימה. מאוחר יותר עשויות להתפתח תגובות נוספות: סיוטים, חרדות, דיכאון, ועד כדי נסיגה חברתית ופגיעה קשה באורח החיים. השיחות אמורות "להוציא", "לשחרר" ולבנות התייחסות פוסט-טראומטית שאינה משחזרת אימה או יוצרת עכבות רגשיות.
כך היה מקובל מימי פרויד. אך לאחרונה מסתמן שינוי. מחקרים חדשים מראים כי הליך ה-
Debriefing (פסיכותרפיה ע"י שיחה) אינו מתאים לכולם, ולדעת חלק מהמומחים עלול אף לגרום לטראומה שנייה. במאמר סקירה שפורסם בשנת 2001 בכתב העת של האיגוד הפסיכיאטרי האמריקני, נמצא כי בחלק מהמקרים שבהם נכפה על ניצולי טראומה לעבור טיפול בשיחות, התסמינים שלהם החמירו עד כדי טראומה מחודשת בעקבות הטיפול.
חלק מהחוקרים אף הרחיקו לכת וקבעו כי אין כל הוכחה מדעית לכך שה-
Debriefing הוא כלי טיפולי המונע הפרעה פוסט טראומטית. בשנים האחרונות נאספו יותר ויותר עדויות לכך שדווקא אלה שהשלימו עם האירוע השתפרו באופן מהיר וטוב יותר מאלה שחיטטו לעצמם בנשמה.
אם ננסה להקביל את הטרמינולוגיה הפסיכיאטרית ללשון התורנית, אפשר יהיה לומר שהמושג "גלות" מתאר את סך כל הטראומות שאירעו מאז היות אדם על פני האדמה, מאז גירושו מגן עדן. גירוש טראומטי שהיה בעצם היציאה לגלות הראשונה, ממנה עדיין לא שבנו. גירוש שפתח בפני האנושות את דרך החתחתים המוכרת בת אלפי השנים הידועה כ"היסטוריה האנושית" רווית הסבל והאימה.
כל ההיסטוריה המוכרת היא בעצם דרך החזרה הארוכה של בני האדם אל עץ החיים הנצחיים. ברור שבשלבים הראשונים של טראומה יש הרבה מה לומר עליה, ועיקר המבט מופנה אל העבר וההווה הקשים. אך גם ברור שככל שמתקרבים לפתרון הבעיה וסופו הוודאי של הסבל כבר נראה קרוב – עובר הפוקוס מהעבר האומלל אל העתיד הקרוב, המבטיח. ברור שככל שמתקרבים לגאולה צריכה לגבור הנטייה לחדול מללעוס ולהעצים טראומות נושנות שמיד תתפוגגנה בלאו הכי, ולהתחיל להתארגן לאירועי השחרור הנצחי.
על פי נבואתו של הרבי מליובאוויטש מלך המשיח, עומדת היום האנושות בקו התפר שבין סוף הגלות לתחילת הגאולה המובטחת. גאולה שכבר מהרגע הראשון תראה כי כל מה שהיה – היה בעצם טוב, למרות שלא כך נראו הדברים בשעתם. הבה נתכונן לתובנה שתשחרר את האנושות כולה באחת מכל הטראומות כולן.