בשלב הראשון של הגאולה עדיין ייתכנו מקרי רצח, משום שהרוע לא ייעלם כליל. אלא שמצוות ערי המקלט תגונן בכוחה הרוחני והיא זו שתגרום לכך שאף אחד לא ייכשל ברצח אפילו בשוגג
בגאולה השלמה, יוטל עלינו להקים ברחבי ארץ ישראל השלמה תשע ערי מקלט. עיר מקלט היא מקום מחסה למי שנכשל ברצח בשגגה, בו עליו לרצות גלות עד לאחר מות הכוהן הגדול.
בעבר, התייחסנו במדור זה לשאלה, מדוע בכלל יצטרכו את ערי המקלט בגאולה – זמן בו לא ייכשלו במעשי רצח מכל סוג שהוא וכלל לא תהיה מיתה בעולם. הבאנו על כך ביאור, כי ערי המקלט תהיינה מיועדות למי שנכשלו ברצח בשגגה לפני שבא המשיח.
אלא שעדיין נשאלת השאלה: עיר המקלט משמשת לרוצח מחסה מפני קרובי הנרצח, שעשויים לנקום את דמו. ולכאורה, לאחר שיבוא המשיח לא יהיה בעולם שום יצר רע ואף אחד לא יחפש לנקום דם. לשם מה אפוא יזדקקו הרוצחים (לשעבר) למחסה?
מסביר הרבי מליובאוויטש מלך המשיח, כי נקמת הדם אינה תוצאה של התלהטות יצרים, אלא מצווה המוטלת על קרובי הנרצח. וכמו שנאמר במפורש בספרי: "מצווה ביד גואל הדם לרדוף". אמנם לדעת הרמב"ם, אין זו מצווה אלא רשות, אך אין פירוש הדבר שהתורה מתירה לקרוא דרור לדחפים השליליים שבאדם. התנהגות זו של גואל הדם נחשבת לביטוי חיובי של קשר חם ועמוק עם קרובו שנרצח (אותו קשר שלמשל מחייב את דיני האבלות).
אם כן – נקמת הדם המאיימת על הרוצח בשגגה אינה מעשה שלילי ובפירוש יש לה מקום גם בעידן שכולו טוב. ממילא ברור כי אכן יש צורך בגאולה בערי מקלט, שבתוכן אסור לפגוע ברוצח בשגגה והוא מוגן מפני נקמה.
בהזדמנות אחרת הסביר הרבי, כי למעשה בשלב הראשון של הגאולה עדיין ייתכנו מקרי רצח, משום שהרוע לא ייעלם כליל. אלא שמצוות ערי המקלט תגונן בכוחה הרוחני והיא זו שתגרום לכך שאף אחד לא ייכשל ברצח אפילו בשוגג.
תשע ערי המקלט הן כנגד שלושת החלקים של התורה שבכתב – תורה, נביאים, כתובים וששת החלקים של התורה שבעל-פה – שישה סדרי משנה. בעבר היו רק שש ערי מקלט. שלוש הערים החדשות מסמלות את החכמה, הבינה והדעת שבביאורים החדשים אותם ישמיע המשיח בכל חלקי התורה, שקדושתם תמנע מכל בני ישראל להיכשל אפילו בשוגג במעשה רצח. 'טעימה' מביאורים אלה מתאפשרת בתורת חסידות חב"ד (=חכמה, בינה, דעת).
מקורות: תלמוד בבלי מכות יא, ב ומאירי שם. משנה תורה לרמב"ם הלכות רוצח פרק ה הלכה י וסוף הלכות מלכים. חידושי אגדות מהרש"א מכות י, ב. אור התורה מסעי עמוד א'תיד. ספר המאמרים עטר"ת עמוד תטו. איגרות קודש לרבי מליובאוויטש מלך המשיח חלק ב עמוד סה. ליקוטי שיחות כרך כד עמוד 107. קונטרס "תורה חדשה" תנש"א.