שבועות אלה, בהם קוראים בתורה על בניית המשכן, הם ימי סגולה לביאת הגאולה ובניין בית-המקדש השלישי. לפיכך ראוי שבהם יתעורר כל יהודי ביתר געגועים והשתוקקות לחזות בעבודת הכוהנים בבית-המקדש השלישי, בגאולה השלמה.
מתן תורה. מעמד הר סיני. הבסיס של היהדות. האם אפשר להוכיח שהתורה ניתנה מסיני?
רחל קופצ'יק
יא אייר התש"ע (25.04.2010)
מתן תורה. מעמד הר סיני. הבסיס של היהדות. האם אפשר להוכיח שהתורה ניתנה מסיני? כתב צעיר לרבי מליובביץ'. הנה מה שלמדתי ממכתב התשובה:
תכל'ס, בחיים שלך, ברוב הענינים שאתה עושה , אתה מסתמך על אחרים ולא בודק בעצמך כל ענין.
דוגמא?
קנית כרטיס אוטובוס או רכבת, הלכת לבדוק קודם איך הרכבת זזה בכלל?
אהה. סמכת על מומחים ממך. פשוט.
אפילו בשאלה קריטית ממש. ניתוח למשל, חס ושלום.
אתה תסמוך על המנתח? בוודאי. תשאל מן הסתם עוד ועוד מטופלים שלו אבל תסמוך על מה שיאמרו לך, נכון? למרות שמדובר על חיים ומוות.
הלאה.תולדות ההיסטוריה.
האם תלך בעצמך לבדוק, מה קרה אי פעם לפני X שנים? אין אדם נורמלי, שיטיל ספק בדברי שלושה או ארבעה חוקרים היסטורים. גם אם יהיו כמה פרטים סותרים, תכריע דעת הרוב ובמיוחד אם יש רוב גדול של עשרה מול אחד, או אפילו מאה ואלף. בוודאי תתקבל עדות היסטוריונים רבים.
ובכן, הנה עובדה היסטורית: התורה ניתנה לעם ישראל במעמד הר סיני לעם ישראל.
מאיפה צנחה עלינו העובדה הזו? האם זו שמועה שנפלה עלינו פתאום רטרואקטיבית? ממש לא.
שמענו את העובדה הזו מאבותינו ואלה- מאבותיהם ואבותיה- מאבותיהם. וככה עד לדור של יהושע, הדור שנכנסו לארץ. אלה שמעו את השמועה מאבותיהם שספרו להם: אנחנו חזינו בעצמינו במעמד הרב סיני. כמה אנשים התחילו את הסיפור הזה במילים "אנחנו ראינו"? בערך 3 מיליון אנשים. הסיפור הזה נמסר מדויק לגמרי בכל פרטיו הלאה מדור לדור על ידי מאות אלפי אנשים , מחוגים שונים לחלוטין אבל בנוסח שווה. מזמן מתן תורה, מעל 3 אלפי שנים , לא קרה אף פעם שהסיפור הזה נמסר אחרת.
האם יתכן שזו שמועה, שצמחה במהלך הדורות או סיפור שהמציא סופר כשרוני?
האם הגיוני לומר ש"פתאום קם אדם בבוקר ומחליט שהוא עם", במובן, שמה שהמציא ממוחו הקודח, זה מה שקרה לעם שלם? האם הגיוני שהוא יבוא אל עם שלם והם ישמעו ויגידו "OK זה מה שראינו או זה מה ששמענו מאבא ששמע מסבא?" יחליטו, שזה מה שכו-לם, מאות אלפים שמעו מהוריהם ?
האם יתכן ש-3 מיליון אנשים יחליטו יום בהיר אחד לשקר את אותו שקר ולמסור לבניהם כמיתת חיים את השקר האחיד הזה?
האם אפשר שמאות אלפים ימציאו יחד עובדה כאילו היסטורית מדויקת בפי כולם, בלי שאף אחד ימחה ויגיד: לא ראיתי ולא שמעתי?
(אל תקשו על האמור מהנצרות או מהאיסלם. שם המצב שונה לגמרי כי מסורת הנוצרים מצטמצמת סך הכל לאיש אחד, מקסימום ל12-, ששמעו משהוא ממישהוא, יוצא שהמסורת מצטמצמת לאדם אחד שיכול לטעות ויכול גם לפנטז.. אצל המוסלמים, גם כן, מתחילה האמונה באדם אחד שחזר יום אחד מהמדבר וסיפר שקיבל נבואה....).