חודש כסלו – חודש הגאולה
חודש זה גדוש בימים מיוחדים, המבטאים תקווה ואחרית לכל אחד ואחת מבני עמנו. החודש כולו עומד בסימן יציאה מן המיצר אל המרחב העצמי בעניין ההתמסרות להפצת מעיינות החסידות חוצה במאור פנים מבלי להתפעל מן ה'חושך כפול ומכופל' של ירידת הדורות שב'עולם שכמנהגו נוהג'!
בחודש זה ראו כמה מנשיאי הדורות האחרונים ריווח והצלה בדרך ניסית.
סיפור מאורעות חייהם אינו עניינם הפרטי שלהם בלבד, כיוון שמדובר ב'נשמות כלליות' שכל עניינם שמירה על גחלת היהדות וחיזוק וליבוי שלהבת הזהות העברית, הקשורה בקשר בל ינתק בשורשיה המקורים. ונוגע הדבר באופן אישי לכל אחד ואחת מאיתנו ללא שום יוצא מן הכלל, באשר סוף סוף משפיע דבר יהדותנו השפעה מכרעת בדרך זו או אחרת, על כל אשר בשם ישראל יכונה! בימים אלה נערכות ברחבי הארץ ובכל קצווי תבל התוועדויות שמטרתן הוספת אור וחיות יהודית מקורית, על ידי דברי חיזוק והתעוררות איש לרעהו וניגוני נשמה מעומק הלב.
שמות החודש
בתנ"ך נקרא חודש זה בשם חודש כסלו, כאשר עפ"י מניינו הסידורי מתחילת השנה (תשרי) הוא החודש השלישי. מאז התגלות תורת החסידות זכה החודש, לשמות נוספים: החודש החסידי וחודש הגאולה.
השמות השונים שיש לחודש , מבטאים את היבטים שונים של מהותו, כפי הידוע אשר שמו של דבר, "אשר יקראו לו בלשון הקודש", מבטא את תוכנו ומהותו ואף מכיל הוראות בעבודת ה' המיוחדות לחודש זה.
חודש השלישי - מתן תורה של פנימיות התורה
נוסף לשם החודש "כסלו", ישנו גם שם החודש בהתאם למספר הסידורי של החדשים - ראשון שני שלישי וכו', זאת אומרת, שחודש כסלו הוא "חודש השלישי" (על פי המנין המתחיל מחודש תשרי).
וכמבואר בכמה ספרים בארוכה - שחודש סיון הוא חודש השלישי מניסן (חודש השלישי של חדשי הקיץ), וחודש כסלו הוא חודש השלישי מתשרי (חודש השלישי מחדשי החורף).
ביאור הדברים:
כללות הענין ד"חודש השלישי" הוא - שבו ניתנה התורה לישראל. וכפי שמודגש בגמרא (שבת פח, א) מעלת מספר "שלשה" בקשר למתן תורה - "אוריאן תליתאי לעם תליתאי על ידי תליתאי ביום תליתאי בירחא תליתאי" [=תורה משולשת (תורה, נביאים וכתובים), לעם משולש (כהנים, לויים וישראלים), בחודש שלישי (סיוון). ובפירוש ר' נסים גאון מוסיף עוד כמה ענינים שבמספר שלשה.
והנה, בחודש סיון (חודש השלישי דחדשי הקיץ) היה מתן תורה של נגלה דתורה, ובחודש כסלו (חודש השלישי מחודשי החורף) היה מתן תורה של פנימיות התורה, "נשמתא דאורייתא" - בי"ט בכסלו.
אירועים בחודש
להלן כמה מן האירועים הבולטים שהתרחשו בחודש כסלו:
א' כסלו – ביום זה בשנת תשל"ח יצא הרבי מליובאוויטש מלך המשיח לביתו, לאחר סדרת התקפי לב קשים שעבר בשמיני עצרת. החלמתו של הרבי הייתה בשעתה שמחה גדולה כשלעצמה. אמנם יתירה מזו, עם חלוף השנים, גדלה השמחה ביום זה עוד כמה פעמים ככה לנוכח האור הגדול שזורח מן הרבי בשנים נוספות של הפצה אדירה חסרת תקדים, שהולכת ומתעצמת גם בימינו אלה באופן של פעולה מתמשכת, ביתר שאת ויתר עוז, ועד ביאת המשיח במהרה בימינו.
זכה דורנו ונתברך באוצר בלום של מאמרים, שיחות ואגרות קודש המהווים מזון רוחני רב עוצמה המניע את צבא שלוחי הרבי, שמספרם גדל והולך בקצב הולך וגובר. 'חיילי בית דוד' אלה מקימים בהשראת הרבי בתי חב"ד בארץ ובכל רחבי וקצווי תבל, מרכזי יהדות שכל מטרתם לשמש מוקד משיכה ובית חם ואוהב לכל יהודי באשר הוא, מבלי הבט על מעמדו ומצבו בגשמיות או ברוחניות.
ט' כסלו – יום ההולדת ויום ההסתלקות של אדמו"ר האמצעי (בנו של בעל התניא).
י' כסלו – חג הגאולה, יום שחרורו של אדמו"ר האמצעי מן המאסר.
י"ד כסלו – יום חתונתו של הרבי מליובאוויטש מלך המשיח עם הרבנית הצדקנית חיה מושקא (בתו של אדמו"ר הקודם, הרבי הריי"צ). באחת משיחותיו אמר הרבי "היום הזה קישר אותי אתכם החסידים".
י"ט כסלו – יום הסתלקותו של המגיד ממעזריטש (תלמידו של הבעל שם טוב ורבו של בעל התניא).
י"ט-כ' כסלו – 'חג החגים' וראש השנה לחסידות, הוא חג הגאולה ויציאתו לחירות של בעל התניא מן המאסר.
כ"ה כסלו – חג החנוכה, ניצחון האור על החושך, בימים בהם ובזמן הזה.